Pages

Thursday, February 16, 2012

Bidang Tugas Setiausaha Peperiksaan Dalaman - APDM Dan SAPS


Taklimat yang telah diadakan bagi guru data sekolah rendah di UNIKL


Satu sessi taklimat telah diadakan dan dihadiri oleh semua guru data sekolah rendah daerah Pasir Gudang. Taklimat tersebut telah diberikan oleh Encik Kairul Annuar Abd Aziz daripada JPNJ.

Hasil dariapada taklimat yang telah diberikan, didapati bahawa Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) atas talian ini akan dijadikan sebagai satu pangkalan data rasmi bagi semua data murid bagi semua sistem atas talian tidak lama lagi. Dan ini termasuklah bagi sistem SAPS dan juga SPPBS.

Sistem ini akan dilaksanakan bagi semua sekolah baik sekolah rendah mahupun sekolah menengah. Dan untuk dilaksanakan di peringkat sekolah, ianya dipertanggungjawabkan keatas Guru Penolong Kanan 1, Guru Penolong Kanan Hem, Guru Data dan Guru Kelas.

Dan selepas ianya dilaksanakan, beban peranan setiausaha peperiksaan dalaman terhadap SAPS akan dikurangkan. Setiausaha peperiksaan dalaman hanya akan dipertanggungjawabkan dalam memastikan data peperiksaan pelajar diisi dengan sebaik-baiknya oleh guru kelas dan guru matapelajaran.

Manakala guru data akan memastikan data maklumat diri pelajar dikemaskinikan dengan baik oleh beliau dan juga guru kelas supaya proses kemasukan markah pelajar dapat berjalan dengan lancar.

No comments:

Post a Comment